Oordoppen werk en klussen

Oordoppen werk en klussen

Vanzelfsprekend neem je tijdens het werken of klussen je veiligheid in acht door werkschoenen, bril en helm te dragen. Maar heb je gedacht aan je oren? Niet alleen langdurig geluid vormt een belasting maar ook korte, harde geluiden afkomstig van gereedschap kunnen gehoorbeschadiging veroorzaken!

Specifieke vragen?
Wat is gehoorverlies?

Het oor bestaat uit 3 delen. Als eerste onderscheiden we het zichtbare buitenoor, dieper naar binnen bevinden we ons in het middenoor, om zo uit te komen in het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het middenoor bestaat uit het trommelvlies en 3 geleidingsbeentjes. In het binnenoor treffen we het slakkenhuis en de gehoorzenuw aan, die signalen doorgeeft naar de hersenschors. We nemen nu het geluid waar en geven er betekenis aan.

Geluid bestaat uit trillingen en het oor is het orgaan dat ze opvangt. Het trommelvlies vibreert en geeft de trillingen verder door via de gehoorbeentjes naar het binnenoor. Het slakkenhuis bevat een zeer gevoelige vloeistof en trilhaartjes die de trillingen opvangen. Daarna wordt het omgezet naar een elektrisch signaal en van de gehoorzenuw en naar de hersenen gestuurd. Wanneer de trilhaartjes beschadigen, worden ze niet hersteld. Haarcellen die kapot zijn, worden niet vervangen. Dit is dus een onomkeerbaar proces en gehoorverlies treedt op.

De mate van beschadiging van de trilhaartjes geeft aanleiding tot onderscheiding van 4 Soorten gehoorverlies

  • Mild gehoorverlies: zachte geluiden zijn moeilijk hoorbaar en in een luide omgeving zijn gesprekken moeilijk te verstaan.
  • Matig gehoorverlies: zachte en matig luide geluiden horen is lastig. Gesprekken verstaan wordt heel moeilijk als er achtergrondgeluid aanwezig is.
  • Ernstig gehoorverlies: je gesprekspartner moet heel luid praten en groepsgesprekken vragen een grote inspanning.
  • Zeer ernstig gehoorverlies: je hoort enkel nog heel luide geluiden. Zelfs met grote inspanningen is communicatie niet meer mogelijk.

Uit cijfers blijkt dat maar liefst 1 op 10 Belgen last heeft van gehoorverlies. Het gaat dus over meer dan 1 miljoen mensen, waarvan slechts 1/3 de pensioengerechtigde leeftijd heeft. Vaak gebeurt het zo geleidelijk aan dat men er aanvankelijk geen erg in heeft. 65% geeft aan dat gesprekken voeren meer moeite kost wanneer er achtergrondgeluid is. De oorzaak ligt in de hersenen, ze moeten constant werken om de gemiste geluiden te compenseren. Dit kan ertoe leiden dat men zich terugtrekt uit sociale gelegenheden. Slechthorendheid is een groeiend probleem omdat er steeds meer geluid is. Er wordt uren geluisterd naar muziek door oortjes of een koptelefoon, in stedelijke omgevingen is er constant geluid/lawaai, we werken in lawaaiierige omgevingen en we gebruiken veel te weinig hoorbescherming.

Lees meer

Lees minder

Oordoppen werk en klussen1 product

De ingebouwde akoestische filters dempen de schadelijke geluiden tot 23dB en laten belangrijk geluiden zoals waarschuwingssignalen en gesprekken door. De geschubde vorm zorgt ervoor dat de oordoppen zich perfect aanpassen aan iedere gehoorgang. Het materiaal is zacht en niet irriterend (geen siliconen), waardoor er een hoog draagcomfort ervaren wordt. Een verlengde steel maakt in en uit doen makkelijker en de zwarte kleur laat toe dat ze minder snel verkleuren. De levensduur is afhankelijk van de draagfrequentie, reinig de oordoppen na ieder gebruik. Het draagkoordje zorgt ervoor dat de oordoppen altijd binnen handbereik zijn en voorkomt verliezen.

ALPINE WORKSAFE OORDOPPEN NEW 1P
ALPINE WORKSAFE OORDOPPEN NEW 1P
ALPINE WORKSAFE OORDOPPEN NEW 1P 16,01 € Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Kies uw apotheek
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: